Wonen

Dit moet je doen om de woning netjes leeg te ruimen na het overlijden van de bewoner

Is er recent een naaste overleden? Dan moet er ontzettend veel geregeld worden. Niet alleen komt er veel kijken bij het regelen van de uitvaart, maar ook andere praktische zaken vragen veel van jou en andere nabestaanden. Eventuele rekeningen moeten worden doorbetaald, abonnementen moeten worden opgezegd, het testament moet gevolgd worden, mensen moeten worden geïnformeerd, et cetera. Het is dan ook niet vreemd al je dit proces als overweldigend ervaart. Om je tijdens deze lastige periode te helpen de zaken goed aan te pakken, lees je in dit blog alles over een belangrijke stap in dit proces: het leegruimen van de woning van de overledene.

Maak afspraken met andere nabestaanden over de organisatie 

Voordat je overgaat tot het verzamelen van de bezittingen, documenten en het lezen en opvolgen van het testament, is het belangrijk om samen met de andere nabestaanden afspraken te maken over de organisatie van dit gehele proces. Spreek bijvoorbeeld af dat één persoon of één gezin de organisatie op zich neemt en sluit bemoeienis van andere partijen uit. Zo voorkom je dat er conflicten ontstaan tijdens een toch al lastig proces. 

Verzamel post en belangrijke documentatie

Nu de afspraken over de organisatie gemaakt zijn en de organisatie gecentraliseerd is bij één gezin of persoon, kan deze persoon overgaan tot de volgende stap. In deze stap is het belangrijk om alle belangrijke documenten, zoals post, verzekeringspapieren, het testament en eigendomspapieren te verzamelen. Draag er zorg voor dat rekeningen betaald blijven worden wanneer deze niet direct stopgezet kunnen worden.

Lees het testament en volg dit op

De volgende stap is het lezen van het testament. Ga na wat de wensen van de overledene zijn met betrekking tot het verdelen van zijn of haar bezittingen. Zijn er overige bezittingen die zich in de woning bevinden, maar die niet beschreven staan in het testament? Maak dan inzichtelijk voor de nabestaanden welke bezittingen dit zijn en biedt deze aan hen aan. Zorg er vervolgens voor dat je deze zaken apart houdt en op laat halen of wegbrengt. Blijven er bezittingen over? Dan kun je deze weggooien, doneren, verkopen of weggeven. 

Laat de woning leeghalen door een professionele partij 

Nu alle bezittingen met een emotionele of financiële waarde verdeeld zijn, kun je overgaan tot het huis leeghalen. Dit kun je zelf doen, maar dit is een erg emotioneel en zwaar proces. Het kan daarom slim zijn om een partij zoals Ontruiming de Zwart in te schakelen om het huis professioneel en snel leeg te laten halen.