Ander nieuws

Dit zijn de verschillen tussen shortlease en lease

De term ‘shortlease’ komt steeds vaker naar voren in leaseland. Zoals de naam al suggereert kun je bij deze vorm van leasen voor een kortere periode een auto krijgen. Maar wat zijn verder precies de verschillen tussen shortlease en lease? De belangrijkste verschillen op een rijtje:

Korte opzegtermijnen

Een auto leasen voor een korte termijn dus. Maar wat houdt dat precies in? Het ligt natuurlijk een beetje aan de verschillende aanbieders, maar vaak kun je de overeenkomsten per maand of zelfs per week opzeggen. Hierdoor zit je niet lang vast aan één auto en kun je bijvoorbeeld meer variëren in de auto’s die je rijdt. Bij reguliere lease gaan deze termijnen vaak richten jaren, in de meeste gevallen minimaal drie. Je moet dan dus zekerder zijn van je zaak en weten dat je langere tijd in de betreffende auto wilt rijden.

Maandbedragen

Mocht je zeker zijn van de auto die je wilt rijden en zit je regelmatig op de weg? Dan is de reguliere lease waarschijnlijk nog altijd de beste optie voor je. Je betaalt hier namelijk relatief lage bedragen per maand voor je auto, zeker ten opzichte van shortlease. Nadeel hier is dus wel dat je je flexibiliteit kwijt bent: je zit echt vast aan de auto.

Ondernemer?

Door de gunstige aftrekposten kan het leasen van een auto heel aantrekkelijk zijn. Welke vorm van leasen hangt weer een beetje af van je eigen situatie. Zo kun je shortlease zakelijk heel goed gebruiken als je een zzp’er of beginnend ondernemer bent en je nog niet helemaal weet hoe veel klanten je hebt en hoe vaak je de weg op moet. Met shortlease kun je dan namelijk door de korte opzegtermijnen makkelijker switchen als jouw situatie daarom vraagt. Ben je wel verzekerd van een vast aantal klanten en moet je dus sowieso vaak de weg op? Dan is lease waarschijnlijk de beste optie voor jou.

Onderhoud, verzekering, reparatie en afschrijving

Bij shortlease teken je een soort all-inclusive contract. Dit houdt in dat je voor het bedrag dat je betaalt per maand in ieder geval kunt verwachten dat het onderhoud, de verzekering, de reparatie en afschrijving geregeld is. Hier hoef je je dus geen zorgen meer om te maken! Bij reguliere lease is dit niet dusdanig geregeld, al kun je daar wel voor kiezen. Risico is hier wel dat je maandbedrag alsnog oploopt. Het is dan eigenlijk een beetje hoe erg je bereid bent om bepaalde risico’s te lopen.