Wonen

Eco lifestyle: 5 tips voor een duurzame slaapkamer

We worden ons steeds bewuster van onze ecologische voetafdruk op aarde. Er is veel biologische productieve grond- en wateroppervlakte nodig om het huidige consumptieniveau te kunnen handhaven, maar ook om de afvalproductie te kunnen verwerken. Met een eco lifestyle kun je bijdragen om in ieder geval jouw voetafdruk te verkleinen. Je hoeft niet in een keer helemaal om te slaan. Begin bijvoorbeeld eens bij je slaapkamer. We geven je 5 tips voor je slaapkamer die bijdragen aan een duurzaam leven.

Ontspannen slapen met een eco matras

Met een eco matras slaap je extra ontspannen nu dat je weet dat je zelfs slapend kan bijdragen aan een betere wereld. Koop je een ecologisch matras bij Una Matras, dan kun je er vanuit gaan dat je slaapt op een 100% natuurlijke latex matras. Daarnaast is het matras ook biologisch. Zelfs de afwerking! De tijk bestaat voor 100% uit biologisch katoen en wol dat speciaal voor Una Matras is ontworpen. Het matras is super comfortabel en bestaat uit verschillende lagen die je zelf kunt samenstellen naar jouw wensen.

Slaap onder duurzaam beddengoed

Bovenop een biologisch matras kun je kiezen voor duurzaam beddengoed. Kies bijvoorbeeld voor een wollen dekbed. Wol is is te gebruiken in alle seizoenen. Zelfs in de zomer, dan werkt het namelijk juist verkoelend. Wol gaat bijzonder lang mee en is een zelfreinigende, vuilafstotende en bacterie-werende stof. Dat zijn eigenschappen die het materiaal meeneemt van het schaap die met zijn wollen vachtje tegen alle weersinvloeden bestand is. Ga je voor wol? Let dan wel op het GOTS keurmerk, dan ben je er van verzekerd dat er gelet wordt op dierenwelzijn en er onder goede sociale omstandigheden gewerkt wordt.

Drie opties voor duurzaam slaapkamer meubilair

Pas een minimalistische stijl toe in je slaapkamer. Minder consumeren, betekent ook dat er minder geproduceerd hoeft te worden. Ook slaapt het rustiger als je slaapkamer minder vol staat. Zijn jouw meubels toch aan vervanging toe? Koop dan eens tweedehands of let bij een nieuw product op het FSC gecertificeerd hout keurmerk. Dan kun je er vanuit gaan dat er nieuwe bomen worden geplant voor het hout wat gekapt is voor jouw meubels.

Verwarming uit en raam open

De meeste mensen brengen maar 9 uur per dag in hun slaapkamer door. Onzin dus om daar de verwarming aan te zetten. Kijk of je kunt overstappen naar een duurzame energieleverancier, maar pas ook vooral je gedrag aan. Daarnaast is het belangrijk om veel te ventileren in je slaapkamer. Houd je ramen zo veel mogelijk open en zet waar mogelijk ook luchtzuiverende planten neer in je slaapkamer.

Energiezuinige lampen

Er zijn meerdere energiezuinige verlichtingsmogelijkheden, maar de ledlamp begint aardig op kop te lopen. Vervang je lampen met ledlampen en let ook op het het energielabel A++. De zuinigste ledlampen hebben dat label.