Ander nieuws

Een waardig afscheid

Helaas overkomt het ons allemaal, vroeg of laat; een dierbare overlijdt. Dat is een vreselijke gebeurtenis die je leven behoorlijk kan ontwrichten en daardoor kan je even helemaal het overzicht kwijt zijn. Toch moet je dan van alles gaan regelen, want na een week moet er een uitvaart komen. Een waardig afscheid kan je helpen bij het rouwproces, en daarom is het fijn om een mooie uitvaart te kunnen regelen. Omdat het een chaotische en verdrietige periode is, kan het fijn zijn iemand in te schakelen die je ondersteunt en helpt bij het maken van beslissingen.

Huisarts en bekenden

Als eerste moet je ervoor zorgen dat de huisarts op de hoogte is van het overlijden. Die zal met jou doornemen wat er moet gebeuren met het lichaam, hoe dat in zijn werk gaat en wat jij moet doen. Dit gebeurt natuurlijk met zorg voor jouw verdriet. Vervolgens moet je je vrienden en familie op de hoogte gaan stellen. Dit kan nogal een uitputtend proces zijn. Daarom is het aan te raden om zelf alleen de mensen te bellen die het meest dichtbij jou en de overledene staan. Kies een persoon uit deze binnenste cirkel en vraag of diegene namens jou verder kan bellen naar andere vrienden en kennissen die telefonisch op de hoogte gesteld moeten worden (de rest, kennissen die wat verder van je af staan, zal het te weten komen via rouwkaarten). Dit is een last minder voor jou. 

De uitvaart

De uitvaart moet nu geregeld worden. Ook dit is een zwaar en emotioneel proces. Daarom is het fijn als je het niet alleen hoeft te doen. Je kan kiezen voor uitvaartbegeleiding. Dan kan je in overleg met een professional jouw wensen en de wensen van de overledene bespreken. De uitvaartbegeleider neemt jou een aantal taken uit handen, terwijl jij nog wel de leiding hebt in de beslissingen die er gemaakt moeten worden. Zo kan er een passende en persoonlijke uitvaart verzorgd worden, zonder dat het een enorme last op jouw schouders wordt.  

Vergeet jezelf niet

Je kan helemaal overspoeld worden door alles wat er geregeld moet worden. Vergeet vooral niet naar jezelf te luisteren. Het is belangrijk om je verdriet te kunnen uiten en bespreekbaar te maken bij mensen die je vertrouwt. Als je even een pauze nodig hebt, laat dat dan weten. Er staan genoeg mensen voor je klaar die je kunnen helpen op zo’n moment. Het is een emotionele tijd, en daar mag je best aan toegeven. Dat is onderdeel van het rouwproces. Net als een waardig afscheid, dat je samen met een uitvaartbegeleider kan verwezenlijken.