Wonen

Er wordt steeds meer gestookt met houtpellets

Stoken met houtpellets wordt steeds populairder. Wellicht vraag je je af hoe dat komt. Het verwarmen van een huis met een cv ketel is niet goedkoop. Bovendien wordt het gas steeds schaarser. Overigens wordt het stoken op houtpellets niet alleen om die redenen steeds populairder. Niet onbelangrijk is dat het stoken hiermee veel beter is voor het milieu. Daarom wordt de aanschaf van een pelletkachel in sommige gevallen door de regering gesubsidieerd. Een op de cv aangesloten pelletkachel wordt de hoofdverwarming van de woning. Er kan dan een rendement van maar liefst 90% worden behaald. 

Stoken met houtpellets

Er zijn mensen die denken dat stoken met houtpellets een heel gedoe is, maar dat valt in de praktijk erg mee. De pellets gaan in de 'voorraadlade' van de pelletkachel. Met die voorraad kan de kachel een paar dagen branden. Het reservoir hoeft dus niet om de paar uur te worden bijgevuld. Bovendien hoeft het vuur ook niet door jezelf worden opgestookt of bijgehouden, want dat regelt de kachel allemaal zelf. Wordt het kouder in de woning? Dan stookt de op de thermostaat van de cv installatie aangesloten kachel zich natuurlijk zelf op. Stoken van een houtkachel is dis niet moeilijk. Voor de milieuvriendelijke houtpellets betaal je doorgaans een stuk minder dan voor gas. Je kunt dus ook besparen op de stookkosten. Let wel op! Bedenk dat de prijzen van houtpallets sterk kunnen variëren.

Stoken met houtpellets heeft voordelen

Overweeg je om met houtpellets te gaan stoken? Dan wil je natuurlijk weten wat de voordelen zijn van het stoken daarmee. De schone en gemakkelijk te gebruiken pellets, die geproduceerd worden door het samenpersen van zaagsel, zijn een milieuvriendelijk alternatief voor de fossiele brandstoffen olie en gas. Houtpellets hebben immers een hoge en enenergiewaarde en een lage koolstofuitstoot. Bovendien zijn de houtpellets kostenbesparend. Wie overweegt om een pelletkachel aan te schaffen kan in aanmerking komen voor subsidie.

Kopen van bruine of witte houtpellets

Ga je houtpellets kopen? Dan kun je bruine of witte houtpellets kopen. Voor de duurdere witte houtpallets is uitsluitend het kernhout van de boom gebruikt. De van zacht naaldhout gemaakte witte pallets branden langer dan bruine pallets. Ook hebben ze doorgaans een schonere verbranding dan bruine pellets.

Koop gecertificeerde houtpellets

Ga je pellets kopen? Koop dan in ieder geval EN+ gecertificeerde pellets. Waarom? Omdat je dan zeker weet dat je houtpellets koopt van hoge kwalieit. Die pellets branden  goed, geven veel warmte af en zijn zuiver geproduceerd. Koop je houtpellets van hoge kwaliteit? Dan ben je natuurlijk verzekerd van een hoog rendement. Bovendien gaat een met houtpellets van hoge kwaliteit gestookte kachel langer mee. Het hout is ongetwijfeld afkomstig uit verantwoord bosbeheer. Wat wil dat zeggen? Dat het hout afkomstig is uit bossen waar wordt toegezien hoe het hout dat voor de houtpellets wordt gebruikt wordt verkregen. Voor de gekapte bomen worden nieuwe bomen geplant. Er gaan dus geen grote stukken bos verloren.