kranen
Ander nieuws

keuzestress! Welke kraan past bij jouw badkamer?

Kranen, een klein element in een ruimte zoals de badkamer waar misschien vele niet altijd even lang bij stilstaan – maar desalniettemin een zeer belangrijk onderdeel voor de complete sfeer. Je hebt verschillende soorten als het aankomt op bijvoorbeeld kleur, gebruik en maat. Soms kan je hierdoor als consument best wel een beetje de bomen door het bos niet meer zien. Om de keus wat te vergemakkelijken hebben we de soorten kranen voor in een badkamer op een rijtje gezet. 

Douchekranen

Zoals de naam eigenlijk al zegt, worden douchekranen gebruikt in de douche. Hierbij gaat het meestal om een thermostaatkraan die op de muur in de douche wordt bevestigd. Naast een opbouwkraan, bestaan er ook inbouw douchekranen die in de muur wordt bevestigd. 

Badkranen

Er bestaan verschillende soorten baden, met daarbij passende kranen. Zo heb je de meest standaard opbouwkraan of de thermostaatkraan. Maar er bestaan ook tegelrandkranen die worden gemonteerd aan de rand van het bad of tegelrand. De thermostaat is hierbij volledig verdwenen en de kraan en draaiknoppen zijn het enige zichtbare. Ook voor het populaire vrijstaande bad zijn er gepaste kranen te verkrijgen. Deze worden heel toepasselijk ‘vrijstaande badkranen’ genoemd. Bij deze kraan komt de toevoer van water uit de grond, waardoor deze overal te plaatsen is. 

Wastafelkranen 

De wastafelkraan wordt het meest gebruikt in ruimtes zoals de badkamer en het toilet. Er zijn verschillende soorten kranen. Zo heb je een 1 gats kraan, waarbij de gehele kraan uit 1 stuk bestaat, een 2 gats kraan, waarbij de kraan bestaat uit twee delen en een 3 gats kraan wat dus bestaat uit drie delen. Naast het uiterlijk, is ook de manier waarop de kraan werkt een belangrijke keuze. Zo zie je in de horeca vaak kranen die werken op een sensor maar voor in huiselijke sferen wordt er vaak gekeken naar andere manieren. 

Fonteinkraan

Een fonteinkraan wordt ook wel de toiletkraan genoemd en is vanzelfsprekend gepast voor in het toilet. Fonteinen zijn kleinere wastafels die perfect passen in een kleine ruimte zoals het toilet. Bij en kleine wastafel hoort natuurlijk ook een kleinere kraan en zo bestaat een fonteinkraan dan ook uit een kortere uitloop.

Bidetkranen

Bidetkranen zijn voornamelijk in het buitenland populair en worden in Nederland haast niet gebruikt. Toch zijn deze wel ook verkrijgbaar in ons koude kikkerlandje. Bidetkranen zijn speciaal voor bidetten gemaakt en bestaan uit een korte uitloop die vaak horizontaal loopt. 

Er zijn misschien wel duizend soorten kranen te verkrijgen en de keuze is dan ook reuze. Veel plezier met het uitzoeken van jouw perfecte kraan!