Wonen

Kleine slaapkamer inrichten? 5 tips!

Een kleine slaapkamer inrichten betekent vooral slim omgaan met de beschikbare vierkante meters en het kiezen van de juiste meubels en accessoires. Essentieel zijn natuurlijk een bed en kledingkast, maar het oog wil ook wat! Kortom, een kleine slaapkamer inrichten vergt een paar handige tips.

Tip 1: Creëer opbergmogelijkheden rondom het bed

Aangezien je maar weinig ruimte ter beschikking hebt, is het belangrijk dat je van iedere vierkante meter goed gebruik maakt. Een bed is natuurlijk een essentieel meubelstuk in de slaapkamer en neemt veel ruimte in. Maar vaak kun je net dat beetje extra ruimte dat je nodig hebt winnen door slimme opbergmogelijkheden rondom het bed. Denk bijvoorbeeld aan de ruimte onder je bed, waaronder je een lade of opbergboxen kunt plaatsen. Is je bed hier niet hoog genoeg voor? Verplaats je bed dan op een verhoging zodat je meer opbergruimte kunt creëeren. Of wat dacht je van bijvoorbeeld een halbankje of sidetable achter het bed? Slimme mogelijkheid om jouw rondslingerende kleren of boeken op te stallen!

Tip 2: Richt de kledingkast zo efficiënt mogelijk in

Naast een bed ontkom je natuurlijk niet aan een kledingkast in de slaapkamer. Wanneer je moet schikken met de kastruimte, is het belangrijk om de kastruimte zo efficiënt mogelijk in te delen. Probeer zoveel mogelijk gebruik te maken van (dichte) kastlades en opbergers, zodat de meeste kleding uit het zicht is. Vooral kleding die je niet makkelijk en netjes kunt stapelen, zoals sokken of ondergoed, kun je het beste in lades of in opbergmanden leggen. Te weinig hangruimte? Vaak kun je net dat beetje extra ruimte dat je nodig hebt winnen door bijvoorbeeld een rek aan je deur te hangen of een extra plankje in je kledingkast te monteren. Zo zorg je voor meer opbergruimte zonder dat het ten koste gaat van je ruimte.

Tip 3: Creëer eventueel een flexibele werkplek

Moet je ook nog een bureau kwijt in de slaapkamer? Juist in deze gekke tijden is het handig om een (extra) bureau in de kamer te hebben, maar in een kleine slaapkamer kan dit lastig zijn door gebrek aan ruimte. Een bureau is vrij groot en je moet ook genoeg ruimte hebben om eraan te kunnen zitten. Gelukkig zijn er veel alternatieven voor een groot bureau. Wat dacht je bijvoorbeeld van de ‘Library Shelf’? Dit is een handige wandkast die uit een verzameling van verschillende wandplanken bestaat en waarvan de onderstede (breedste) plank als werktafel kan dienen. Deze wandkast/bureau is hét schoolvoorbeeld van slim en stijlvol met de ruimte omgaan.

Tip 4: Laat de ruimte optisch groter lijken

Door slimme trucs toe te passen kun je de slaapkamer meer ruimtelijk laten ogen. Wat dacht je bijvoorbeeld van spiegels? Vooral grote pass-spiegels doen hun werk hier goed. Hang bijvoorbeeld een pass-spiegel aan de kastdeur of kies zelfs voor spiegeldeuren (mocht je nog een nieuwe kledingkast nodig hebben). Andere manieren om de kamer ruimer te laten lijken kan door het gebruik van lichte kleuren, aardse materialen en sfeerverlichting. Ga dus niet los met felle en donkere kleuren en maak gebruik van woonaccessoires in kleuren als beige, wit en lichtgrijs in combinatie met lichtgekleurd hout.

Tip 5: Speel met het licht(inval)

Door de juiste verlichting te kiezen kun je een groter en breder ogende slaapkamer creëren. Gebruik bijvoorbeeld spotjes, die klein van stuk zijn maar toch een ruimte goed kunnen verlichten. Om een optimale lichtinval te creëeren kun je deze spots beter aan de wanden monteren, in plaats van aan het plafond. Daarnaast kun je spots ook gebruiken om de kastruimte er ruimer uit te laten zien. Wat betreft het natuurlijke lichtinval is er een belangrijke regel: probeer dit licht (indien mogelijk) niet te blokkeren door meubels! Hoe meer licht in de ruimte, hoe groter het lijkt.