Ander nieuws

Let ook in goede tijden op je centjes!

Economie

Hoewel de economie nu echt booming lijkt te zijn, is dit natuurlijk niet altijd zo geweest. Sterker nog, de meeste voorspellers geven aan dat de economie binnen snelle tijd weer af zal nemen en gaat krimpen. Of we werkelijk in een crisis terecht gaan komen is natuurlijk moeilijk te voorspellen. Immers, wat te voorspellen is valt vaak beter te voorkomen dan het onverwachte. De crisis is een soort sluipmoordenaar, die uit het niks komt en keihard toeslaat. Het is al even geleden, maar in de crisis hadden we het een stuk minder breed dan nu. Toen hebben we geleerd om creatief om te gaan met het onzekere inkomen en toch nog voldoende geld te hebben om hetgeen wat we nodig hebben te krijgen. Sterker nog, wij spaarden nog altijd een deel weg voor als er nog slechtere tijden aan zouden komen. Hoewel het nog niet zeker is of er binnenkort weer zo een crisis aan komt, deel ik toch vast de tips die ik uit die tijd nog heb. Je weet nooit wanneer je ze nodig hebt, en zelfs in goede tijden is het helemaal geen slecht idee om op je uitgaven te letten.

Tips

  • De belangrijkste tip die ik voor je heb is om gebruik te maken van sites waarop Prijzen vergelijken mogelijk is. Daardoor zie je snel waar je de kleinste prijsjes op de kop kan tikken en dat bespaart op maandbasis echt heel veel centjes.
  • Wissel regelmatig van internet en energieleverancier. Wees kritisch over je abonnement. Vaak kan je door jaarlijks te wisselen flink wat tientjes besparen. Dat is zo een avondje speuren echt wel waard.
  • Doe je boodschappen niet alleen in supermarkten met Amerken, maar ga ook naar de supermarkten die eigen merken verkopen. Vaak is dit net zo goed en zelfs nog wel beter, de verpakking is alleen anders. En dat de ingrediënten er alleen in een andere taal op staan? Sja, je gooit die verpakking toch weg.
  • Ga eens naar de kringloopwinkel als je nieuwe spullen nodig hebt. Hier liggen ze vaak voor een prikkie, en soms zijn ze nog zo goed als nieuw. Ook kleding kan je hier vaak scoren, meestal gaat dit zelfs per kilo. Zeker als je kinderen hebt die snel uit kleding groeien is het aanschaffen van tweedehands een prima manier om te zorgen dat je centjes overhoudt.

En jij?

Hoe doen jullie het thuis? Besparen jullie, of genieten jullie van de economie? Laat het me weten!