Ander nieuws

Palm olie, ja of nee?

Palm olie, er is geen product bijna te vinden die het niet bevat. Vele verhalen over palm olie gaan er te ronde of het nu wel of niet goed maar de meningen blijven verdeeld. Toch is palm olie een ontzettend efficiënt product die voor veel doeleinde goed te pas komt. Daarnaast is het relatief gezien een goedkoop product. Palm olie is zo veelzijdig door zijn semi-solide consistentie en zijn stabiliteit over een langere tijdsduur. Daarnaast blijft het goed werken wanneer het gebruikt word bij het koken met hoge temperaturen. Tot slot maakt zijn zachte crème-achtige textuur en zijn geurloze karaktereigenschappen het een perfect product om als ingrediënt te gebruiken in allerlei soorten producten. Allemaal leuk en aardig, maar wat is palm olie eigenlijk?

Kort uitgelegd, wat is palm olie.

So far so good. Palm olie kent dus vele voordelen waaronder dat het een goedkoop product is en efficiënt is in gebruik omdat het geurloos is, het kan tot hele hoge temperaturen opgewarmd worden en vanwege zijn textuur. Kort gezegd, palm olie is een plantaardige olie. Het olie word uit het fruit van de palm boom (Elaeis Guiineesis) geperst. Wanneer een plam boom 3 tot 4 jaar oud is begint deze fruit boeketten te produceren die geoogst worden. Deze boeketten bevatten wel honderden palm vruchten. Deze vruchten bevatten een zaad. Dit zaad wordt gebruikt om het olie eruit te persen en zo palm olie te produceren. Dit was kort uitgelegd wat palm olie is en hoe het tot stand komt, echter valt er nog zoveel meer over te weten te komen. Door simpelweg: ‘what is palm oil’ in te typen zal je nog veel meer te weten kunnen komen over palm olie.

Palm olie, goed voor het milieu?

Een discussie die weleens word gevoerd over palm olie is of het wel goed is voor het milieu of niet. Vaak zijn in dit soort discussies geen uiteindelijke eindoordelen en is het erg afhankelijk vanaf welke kant je het bekijkt. Eén ding is wel zeker. Er worden heel veel initiatieven ondernomen om zo het proces van het palm olie winnen zo milieu vriendelijk te maken als maar kan. Zo bestaat er een zakelijk initiatief tussen palm olie rafinaderijen en producers, de EPOA. Waarbij voornamelijk de focus ligt op een voedingsrijke dieet over de gehele wereld, onderhouden van biodiversiteit en sociale economische ontwikkelingen. Zo proberen zij een positieve voetdruk achter te laten op niet alleen de natuur maar alles en iedereen daarom heen.