Natuur
Ander nieuws

Tips om een steentje bij te dragen aan het milieu

Het is onmogelijk om te missen op het moment. De grote discussie over het milieubeleid. Het is niet open voor discussie dat er een probleem is, maar dat houdt niet in dat mensen het niet alsnog gaan ontkennen. Ook het zoeken naar oplossingen gaat niet heel soepel. Er zijn hier ook nog steeds heel veel discussies over. En deze discussies komen vooral neer op wie de eerste stap gaat zetten. Want een goed milieubeleid is niet goedkoop, en zal een hoop geld en zaken kosten. Dus daarom komt het neer op ons, de consument, om de eerste stappen te gaan zetten. En om iedereen een zetje in de goede richting te geven, zet ik in dit blogje wat tips die zonder veel moeite op te volgen zijn. Want al zal het misschien niet zoveel invloed hebben, elk beetje helpt!

Recycle je afval 

Klinkt vanzelfsprekend, maar dat betekent niet dat iedereen het ook doet. En dit is wel echt iets, wat als we het allemaal doen, en best grote invloed kan hebben. Het is ook gewoon vrij simpel om te doen. Je kan voor niet heel veel geld een rolcontainer huren, of een andere vorm van container, en hierin je afval verdelen. Het wordt voor je huis opgehaald, dus je hoeft zelf helemaal niks te doen. Alles wat je zelf hoeft te doen, is gewoon extra opletten bij het weggooien van afval. Papier gaat bij papier, plastic bij plastic, en restafval bij restafval. Het spreekt allemaal heel erg voor zich. En het is een hele goede eerste stap om te zetten in de strijd tegen klimaatverandering!

Wees niet bang om iemand anders zijn rotzooi ook op te ruimen

Dit is een probleem wat eigenlijk heel grootschalig is. Mensen zijn altijd bang om teveel werk te doen. Al helemaal als het eigenlijk niet hun taak is. Dit zie je dus ook op grote schaal, tussen landen. Een land maakt een grote puinhoop, en andere landen weigeren het op te ruimen, want zij hebben het tenslotte niet gedaan. Voor dit soort kinderachtig gedrag is geen plaats in deze strijd. Wees dus absoluut niet bang om wat los slingerend afval op te ruimen, mocht je het tegenkomen. Het kost je misschien een minuut van je dag, maar je helpt er wel echt mee. En bovendien krijg je er ook gewoon een goed gevoel van, wetend dat je de wereld een stukje beter hebt gemaakt!