Wonen

Waar moet je rekening mee houden bij het inzaaien van gras?

In de meeste tuinen is er een gazon aanwezig. De ene tuin eigenaar heeft hiervoor grasmatten gebruikt, terwijl de ander gebruik heeft gemaakt van graszaden. Beiden kunnen een schitterend eindresultaat hebben. Wanneer je kiest voor het zelf inzaaien van het gazon, is het belangrijk dat je hiervoor de juiste stappen neemt. De werkwijze bepaalt namelijk grotendeels het uiteindelijke resultaat. 

 

De soort graszaad is bepalend voor het eindresultaat

Een belangrijk onderdeel bij de keuze qua gazon is de soort graszaad die je kiest. Er zijn namelijk verschillende soorten graszaden waaruit je kunt kiezen en de keuze speelt een belangrijke rol bij de uiteindelijke ontwikkeling van het gras. Houd bij de keuze rekening met de hoeveelheid schaduw, maar ook met hoe vaak je het gras wilt maaien en sproeien. Laat je hierin adviseren door een specialist en voorkom dat je later spijt krijgt.

 

Wanneer kun je het graszaad het beste zaaien?

Gras kun je het beste zaaien tussen februari en oktober. Wel is het belangrijk dat de bodemtemperatuur op zijn minst 10 graden is. Mocht je overigens in het voor- of najaar gras willen zaaien, dan is dat ook mogelijk. Het nadeel van gras zaaien in het voorjaar is alleen dat de wortels zich minder goed ontwikkelen omdat het gras voornamelijk wilt bloeien. Mocht je toch gras willen zaaien in het voorjaar, dan is het handig om fosfor op het gras aan te brengen. Dit bevordert namelijk de groei van de wortels. 

 

Zorg voor een vochtige bodem

Om het graszaad goed te laten ontwikkelen is het belangrijk dat je zorgt voor een hoog vochtgehalte in de bodem. Als het dus weinig regent en de bodem droog begint te worden, is het belangrijk dat je de grond bevochtigt. Zo kun je bijvoorbeeld in de avond de sproeier even aanzetten. 

 

Zorg voor voldoende contact met de bodem

Naast dat het belangrijk is dat de bodem vochtig genoeg is, is het ook belangrijk dat het graszaad voldoende contact heeft met de bodem. Ga daarom na het inbrengen van het graszaad met een hark over de bodem en wals het daarna nog even aan. Dit is erg belangrijk om ervoor te zorgen dat de graszaden ontkiemen. Sla deze stap absoluut niet over want dat heeft een erg nadelig effect op de ontwikkeling van het gazon. 

Mocht je nog meer tips willen over het zaaien van graszaad, dan kun je eventueel een kijkje nemen op de site van Moowy. Zij leggen daar allerlei manieren uit waarmee jij kunt zorgen voor het beste gazon.