Financieel

Waar op letten bij openen zakelijke rekening?

Als je besluit een eigen bedrijf te beginnen dan open je meestal ook een zakelijke rekening. Dat doe je om privé en zakelijk goed gescheiden te houden. Je wilt dat dit niet door elkaar gaat lopen. Maar houdt er rekening mee dat een zakelijk rekening wel even wat anders is dan een privé rekening. Want bij een zakelijke rekening moet je rekening houden met allerlei variabele kosten. Het zijn kosten die helemaal afhangen van het aantal transacties. Je kunt een transactie zien als bijschrijving, afschrijving of automatische incasso. Banken brengen een bedrag in rekening voor elke transactie die je doet.

Wat is de goedkoopste zakelijke rekening?

Ben je op zoek naar een goedkope zakelijke rekening dan zit je bij Knab goed. Die rekenen het minst bij transacties minder dan 1180 per jaar. Als kleine zelfstandige doe je per jaar gemiddeld genomen niet meer dan 160 transacties. Bij een bank als Knab betaal je daar dan ook geen transactiekosten voor. Dat scheelt weer in de portemonnee. Een andere populaire bank waar je een zakelijke rekening kunt openen is ASN Bank. Let hierbij wel op dat je maximaal 1000 transacties per jaar kunt doen. Maar nogmaals, als je een klein zelfstandige bent kom je verreweg niet aan de 1000 transacties per jaar.

Kosten van het openen van een zakelijk rekening spelen een grote rol

Begin je met het starten van een bedrijf dan zal je snel zakelijke rekening vergelijken. Zo is een gratis rekening van bijvoorbeeld N26 erg prettig, maar dat gratis is niet altijd alles. Het is ook belangrijk om te kijken naar hoe gebruiksvriendelijk de bank is. Kunnen ze jou elk moment van de dag helpen als je ze nodig hebt? Je moet er wel vanuit gaan en niet alle banken hebben zulke service. Daarom is het ook zo dat je bij banken waar je net even wat meer betaalt ook net even wat meer service krijgt. Het zijn belangrijke overwegingen die je zult moeten maken voor welke bank je kiest.

Is het verstandig om zakelijke rekeningen te openen bij grootbanken?

De grote banken, ook wel ABN Amro, ING Bank en Rabobank genoemd zijn banken waar veel ZZP’ers overwegen een zakelijke rekening te openen. Al deze banken bieden dezelfde pakketten aan met gelijke prijzen. Dan kan je denken aan extra gebruikers, creditcards, zakelijk krediet, multi valuta rekeningen en dat is nog maar het begin. Je betaalt er dan ook een aardig bedrag per maand voor. Maar moet je dat wel willen? Het is af te raden, want veel opties gebruik je niet.