Wonen

Waarom isoleren?

Een groot deel van de huizen in Nederland zijn onvoldoende of niet geïsoleerd. Dit heeft natuurlijk een negatieve werking op de energierekening en het algemene comfort in het huis. Daarnaast tast een slecht geïsoleerd huis nog meer dingen aan. Dus als de vraag: ‘waarom isoleren?’ was, lees dan snel verder om achter het antwoord te komen.

Isolatie

Het woord ‘isolatie’ betekent eigenlijk ‘afschermen’. Wanneer het over het isoleren van een huis gaat, gaat het over de afscherming van invloeden van buitenaf, zoals warmte en kou. Goede isolatie betekent dat kou minder snel naar binnen zal komen. Op deze manier zal de kachel ook minder aan hoeven staan, omdat het huis van zichzelf al warmer aanvoelt. De makkelijkste, en bekendste, soort isolatie is muurisolatie. Binnen die categorie bestaan nog drie types isolatie. Deze verschillen in het aanbrengen van de isolatie en hoe lang het zal duren om het geïnvesteerde geld terug te krijgen. Maar allen zullen wel voor de onderstaande drie punten zorgen, omdat alle drie de soorten muurisolatie effect kan het op besparing, het milieu en comfort en gezondheid.

Besparing

Isolatie kan veel voor de bankrekening betekenen. Als eerst is er het voor zichzelf sprekende punt: er hoeft minder gestookt te worden. De kachel kan minder hoog staan en hoeft minder lang aan te staan. Daarnaast komt er ook nog bij dat er isolatiemaatregelen bestaan die een jaarlijks rendement leveren en dat er subsidies bestaan om een huis te laten isoleren. Dit maakt het een stuk makkelijker om het huis correct te laten isoleren. Als kers op de taart verhoogt goede isolatie ook nog eens de woonwaarde. Geïsoleerde woningen worden dus voor meer verkocht dan niet- geïsoleerde huizen. Isolatie kan best een investering zijn om aan te brengen, maar het geld is er zeker uit terug te halen.

Milieu

Huizen worden vaak verwarmd door middel van aardgas. Elke verstookte kuub aardgas blaast 1,7 kilo de atmosfeer in. Kortom, veel stoken is erg slecht voor het milieu. Als een woning goed geïsoleerd is, is dit een stuk minder, omdat er minder gestookt hoeft te worden om lekker warm te zijn. Daarbij komt ook nog dat geïsoleerde huizen beter werken bij duurzame manieren van verwarmen. Een voorbeeld hiervan is een waterpomp, opgewekt door energie van zonnepanelen. Dit is natuurlijk weer goed voor het milieu.

Comfort en gezondheid

Als laatst zorgt goede isolatie voor comfort en een goede gezondheid. Bij een niet-geïsoleerde woning kunnen er vochtige wanden komen, omdat de warme binnenlucht gaat condenseren. Dit geeft een risico op schimmel en huisstofmijt, wat niemand fijn vindt. Ook is een goed geïsoleerd huis in het algemeen kouder, wat de comfort aantast. Hierbij kan het zeker helpen om vloerisolatie te kopen. Vloeren verliezen veel van de warmte door koelere funderingsmuren en de kruipruimtebodem eronder en kunnen hierdoor sterk afkoelen. Dit is natuurlijk niet erg comfortabel in een huis, maar vloerisolatie is de eenvoudige oplossing.

Zo is het maar weer te zien: goede isolatie heeft vele voordelen, zowel voor de spaarrekening als het milieu en de algemene gezondheid. Laat de woning dus geïsoleerd worden!