Financieel

Wat doen we met ons geld?

Geld, je hebt er dagelijks mee te maken. Je werkt er hard voor, je spaart en je geeft het weer uit. Maar hoe is het eigenlijk ontstaan dat je op een gegeven moment met munten en biljetten gingen betalen? En blijven we dat in de toekomst ook doen? In ons land en veel van de ons omringende landen betalen we met de euro. De euro is de Europese munt waar we sinds 2002 mee betalen. Voorheen hadden we de gulden. Om de gezamenlijke euro munt stabiel te houden is het belangrijk dat alle staten die de euro invoeren zich aan bepaalde regels houden. Veel transacties worden nog contant betaald. Kleine uitgaven op de markt of bij de supermarkt zijn daar een voorbeeld van. Maar steeds meer betalingen vinden per pin plaats. Het is steeds meer mogelijk om contactloos te betalen, zowel met je pas als met je telefoon. En hoewel er nog veel landen zijn waarin contant geld nog veelvuldig wordt gebruikt, is er wereldwijd een trend te zien waarin de contante betalingen steeds meer verdwijnen.

De opkomst van bitcoins

Sinds 2012 is het ook mogelijk om transacties te doen met bitcoins. Je hebt er vast wel eens van gehoord maar wat zijn bitcoins nu eigenlijk? Een bitcoin is een virtuele munt, een soort computercode waar mensen een bepaalde waarde aan hechten. Bitcoin is gedecentraliseerd, wat wil zeggen dat er geen centrale bank of land is die Bitcoin uitgeeft. Maar dus ook geen toezichthoudend orgaan dat ingrijpt als de Bitcoin beurs zou crashen. Bitcoins kunnen enorm in waarde fluctueren dus mocht je bitcoins willen kopen dan is het zinvol om dit te doen met geld wat je niet direct nodig hebt. Op die manier is het ook niet nodig om ze op een ongunstig moment te verkopen. Wil je bitcoin kopen in Nederland dan is het verstandig om een betrouwbare partij te zoeken waar je je aankoop kunt doen.

De toekomst van bitcoin

Hoe zal het de komende jaren verder gaan met de ontwikkeling van bitcoin. Een steeds groter wordende groep mensen heeft interesse in bitcoin. De afgelopen jaren hebben wereldwijd tienduizenden programmeurs, ontwerpers, hackers, ondernemers en investeerders gebouwd aan techniek, regelgeving en allerlei ondersteunende financiële diensten. Deze ontwikkelingen hebben ervoor gezorgd dat het voor professionele investeerders zoals bedrijven, fondsen en rijke personen toegestaan en aantrekkelijker is geworden om te investeren. Zolang de veiligheid gegarandeerd kan worden zal naar verwachting de groei van bitcoin doorzetten.