Ander nieuws

Wat jij kunt doen voor het milieu

Het milieu gaat er niet op vooruit. Het gaat er zelf rap op achteruit. Toen men zich dit een tijd geleden begon te beseffen was het lastig om de boodschap goed over te dragen. Velen dachten dat het er gewoon bij hoorde, onvermijdelijk was, of niet hun taak om eraan bij te dragen. In middels is er onder iedereen meer bewust zijn ontstaan, maar dat gaat helaas gepaard met de normalisering van deze problematiek, wat leidt tot een mider sterke aanpak dan gewenst zou zijn. Met name veel jongeren zijn erg bewust bezig met manieren om bij te dragen aan het tegengaan van de opwarming van de aarde, het plastic verbruik en het schoonhouden van de oceanen. Zij vinden nieuwe manieren uit om dit makkelijker te maken en te ve verwerken in het dagelijks leven. Lees hier alles over hoe ook jij je steentje bij kunt dragen!

Het begint bij verbruik

Uiteindelijk is de bijdrage die jij levert aan ofwel de verslechtering van het milieu ofwel het tegengaan daarvan afhankelijk van de spullen en middelen waar jij gebruik van maakt. Buiten zuinig zijn om is het voor iedereen noodzakelijk om gas, water en licht te gebruiken; dat kun je niemand kwalijk nemen. Maar recentelijk wordt men steeds bewuster van bijvoorbeeld plastic verpakkingen: om spullen waarbij dat niet nodig is, om fruit waar de hiervoor dienende schil juist eerst is verwijderd, om vrijwel alle groenten in de supermarkt. Sommige supermarkten spelen hierop in door bijvoorbeeld over te stappen naar recylebaar plastic of verneveling die de groente goed houdt zónder verpakking. Dit is een grote stap vooruit, maar desondanks is er aan alle kanten nog verbetering mogelijk. Jij kunt daarin zelf de keus maken of je hieraan wil bijdragen en in hoeverre dat voor jou mogelijk is. Zo kun je volledig no-waste gaan leven, maar daarvoor zijn speciale supermarkten nodig die niet in elk woongebied aanwezig zijn. Door kleine stapjes te maken kun jij toch een groot verschil maken. 

Het eindigt bij verwerken

Maar buiten het verbruik is ook het verwerken van deze middelen belangrijk. Dat is iets wat veel vergeten wordt, ook door mensen die in ieder ander aspect juist heel bewust bezig zijn met het milieu. Afval scheiden is natuurlijk een bekend fenomeen, maar wordt niet in elke gemeente aangemoedigd. Waar de een verschillende kliko's heeft op speciale ophaal momenten voor bepaalde soorten afval, heeft de ander slechts één ondergrondse container beschikbaar. Dan is het belangrijk dat je zelf beslist of je het scheiden van je afval dat extra stapje waard vind. Je kunt hard plastic zoals frisdrankflessen, plastic tassen en zakjes, saladebakjes, boterkuipjes maar ook bijvoorbeeld drankkartons of blikjes en aluminium folie zelf verzamelen  in een pmd container. Deze kun je vervolgens zelfs op laten halen, zodat jij zonder al teveel gedoe toch je steentje bij kunt dragen.