Ander nieuws

Wonen in de bergen

Vijf jaar geleden ben ik met mijn familie naar Amerika verhuist. Voor de verhuizing woonde we in een dorpje vlakbij Gouda genaamd Moordrecht. Mijn opa en oma woonde op de dijk tussen deze twee gebieden in. Mijn opa was ziek, dus mijn moeder moest vaak op bezoek bij hem. Mijn oma kon de dagelijkse hulp benodigdheden nog wel aan in het begin. Maar naarmate de ziekte van mijn opa langer doorging, werd ook dit lastig. Mijn moeder en de thuishulp vingen dit dan vaak op. Helaas, maar ook gelukkig, overleed mijn opa op drieënnegentig jarige leeftijd. Een mooie leeftijd. Maar toch was het voor mijn moeder pijnlijk om haar vader te verliezen. Mijn oma ging bij haar zus in Haarlem wonen. Mijn vader reisde vaak af naar Amerika voor zijn werk. Mijn broer en ik waren even oud, en stonden op het punt om naar de middelbare school te gaan. In ons dorp was geen middelbare school, dus verhuizen moest helaas gebeuren. We hielden veel van de natuur en dankzij mijn vader wisten we veel over de Amerikaanse cultuur. We besloten om naar Amerika te verhuizen.

Wennen

Een dorpje in de bergen in het midden van Amerika is waar we terecht kwamen. Elke ochtend reed een bus naar boven om ons op te halen. Die bus bracht mij en mijn broer naar de middelbare school in de stad onderaan de berg. Mijn moeder kon haar droombaan beginnen in ons dorp, haar eigen naaiwinkel. Mijn vader zat op kantoor in de grote stad onder aan de berg en hoefde veel minder te reizen voor zijn werk. Ook verbeterde zijn Engels sterk nu hij omringt was door Engels sprekende mensen. In het weekend deden we veel met de familie. Het huis opknappen, mijn moeder helpen in de winkel of bezigheden in het bos.

Hout hakken

Om het weekend is het tijd om hout te hakken. Klein hout, maar ook groot. Het kleine hout diende als brandhout. De grote houtstukken, vaak hele stammen, waren bestemd voor de bouw in ons dorp. De huizen waren vaak van hout gebouwd. Dit was iets typisch Amerikaans. Met een vrachtwagen met daar aan een oplegger reden we de berg op. Mijn broer en ik mochten met een kleine hakbijl bomen omhakken die bestemd waren voor brandhout. Dit waren kleine bomen. Mijn vader pakte de grote bomen met de kettingzaag aan. Met hulp van onze buurman en zijn apparatuur konden we alles makkelijk op de oplegger krijgen.